W tym tutorialu postaram pokazać Wam jak wykonać w pełni funcjonalną stronę www opartą całkowicie na flash-u.
Otwieramy program.
Przechodzimy do obszaru roboczego gdzie ręcznie ustalamy sobie wielkość animacji. W moim przypadku akurat wyszło to 641x570 ( można to zobaczyć w oknie prawym w karcie MOVIE ).
Kolor tła obszaru wybrałem biały.

Przechodzę teraz do obszaru roboczego gdzie za pomocą RECTANGLE z przybornika TOOLS rysuję kwadrat o wielkości zbliżonej do mojego obszaru roboczego.

W oknie prawym w karcie SHAPE nadałem mu nazwę K1, zrezygnowałem z wypełnienia czyli w FILL dałem na NONE i dodałem mu obramowanie o wartości 0.
Następnie ponownie za pomocą RECTANGLE rysuję 4 elementy którym nadaję nazwy (patrz fotka), kolor wypełnienia oraz obramowanie ( akurat w moim przypadku obramowanie ma wartość 10 ) a całość wygląda tak

Teraz w elemencie p1 tworzę menu

Następnie wypełniam elementy p1,p2 i p3 jakąkolwiek grafiką, jakieś logo itp.

Teraz wypada nadać moim elementom jakieś aminacje.
WAŻNĄ RZECZĄ o której trzeba pamiętać jest zaznaczenie dla sceny w oknie prawym w karcie SCENE opcji STOP PLAYING AT END OF SCENE a to dlatego że jeśli niektóre moje elementy animacji nie będa zgrupowane lub przekonwertowane w SPRITE ( który ma możliwośc zaznaczenia opcji zakończnia po wykonaniu efektu ) bedą wykonywały nadany efekt non stop.
Ja np w SPRITE zmieniłem na początek tylko elementy p1,p2,p3 oraz przypisałem im wybrany efekt.
Następną ważną rzeczą do zapamiętania jest odpowiednie umiejscowienie efektu ( odpowiednia klatka i długośc efektu ) dla danego elementu by nie było "czarnych dziur" w animacji. Moje okno OUTLINE wygląda na chwilę obecną tak

natomiast moja linia czasu tak po odpowiednim ustaleniu klatek

Jeśli mam już ustalone efekty oraz ich odpowiednie "ułożenie" w odpowiedniej klatce czas przystapić do utworzenia tzw "ekranu" w którym będziemy wyświetlać zawartość naszego menu.
Zaznaczam w oknie prawym OUTLINE element p4 i robię jego klona ( czyli prawy przycisk myszy COPY OBJECT i PASTE IN PLACE ).
W oknie OUTLINE pojawiły się 2 elementy o nazwie p4.
Zaznaczam jeden z nich ( patrz fotka ) i tworzę z niego SPRITE czyli prawy przycisk myszy - CONVERT - CONVERT TO SPRITE

Mając nadal podświetlonego SPRITE p4 przechodzę do okna prawego i do karty TRANSFORM gdzie w ANCHOR POINT wybieram opcję TOP LEFT co spowoduje przemieszczenie się naszego chrakterystycznego x w lewy górny róg

Będzie to mianowicie miejsce "zakotwiczenia" naszych kolejnych animacji.
Po wykonaniu tej operacji właściwy szkielet strony mam gotowy.
Teraz muszę stworzyć kolejne animacje które będą przypisane pod odpowiedni przycisk w menu
a potem pozostaje mi tylko uzupełnić skrypty by wszystko działało jak należy.
Przystępuję więc do stworzenia kolejnej osobnej animacji która będzie "podpięta" pod przycisk Link 1 w menu. W tym celu naciskam w menu górnym programu FILE i wybieram opcję NEW WINDOW.
Po otwarciu się nowego okna programu robię następująca czynność:
- przechodzę do szkieletu strony i kopiuję element p4 po czym wklejam go do nowej animacji.
Następnie dostosowuję obszar roboczy animacji do mojego elementu ( robię to ręcznie w obszarze ) po czym element mogę usunąć gdyż nie jest mi potrzebny gdyż kolor sceny mogę sobie ustalić w oknie prawym w karcie MOVIE - chyba że ktoś ma związane jakieś specjalne zadanie z tym elementem jak np inny kolor wypełnienia i obramowanie.
Ja nie mam dlatego usuwam element.
W tym momencie w ruch rusza Wasza wyobraźnia i tworzycie swoją "podstronę" czyli możecie dodać grafikę, tekst, ramki, właściwie wszystko co przyjdzie Wam do głowy - do wyboru do koloru.
Możecie dodać swój preloader na początku jako pierwszą scenę.
Ja zrobiłem to tak by było to dobrze widoczne
- okno OUTLINE

- obszar roboczy

Jeśli jestem zadowolony z efektu zapisuję podstronę w tym samym katalogu co szkielet strony i nadaję jej nazwę np.link1 czyli otrzymuję link1.swf.
Dosłownie to samo robicie z kolejnymi podstronami w zależności ile macie odnośników w menu.
Ja mam 4 i wykonam 4 takie podstrony.
Bardzo dobrym nawykiem jest sprawdzić jakość swojego wykonania już pierwszej podstorny podczas wyświetlania w szkielecie.
Do tego niezbedne są nam podstawowe skrypty w szkielecie strony odpowiedzialne za działanie
np menu i co ma być wyświelone jako strona główna po wejściu na Waszą stronę.
Ja przyjmuję że moją stroną główną będzie moja pierwsza podstrona czyli animacja link1.swf.
Przechodze teraz do mojego szkieletu strony i podświetlam główną scenę

a następnie o oknie środkowym wchodzę do zakładki SCRIPT i ADD SCRIPT ( opcja ustawiona na GUIDED )- EVENTS - FRAME - onload () co spowoduje ukazanie się części skryptu w oknie skryptu

Teraz ponownie naciskamy ADD SCRIPT - MOVIE CONTROL - LOAD/UNLOAD SPRITE - loadMovie() co spowoduje nam pokazanie się dalszej części skryptu oraz włączenie się
dodatkowego okna gdzie

Jak zapewne pamiętacie ja mój "ekran" zrobiłem z elementu p4 który później zmieniłem w SPRITE o nazwie p4.
Dlatego po wybraniu właściwych opcji moje okno skryptu wygląda tak

Ładowanie się strony głównej po wejściu na stronkę jest gotowe teraz czas na przypisanie skryptów do menu.
Podświetlam buton o nazwie Link 1 i przechodzę do okna środkowego do zakładki SCRIPT i ADD SCRIPT - EVENTS - BUTTON - on (press), następnie ponownie naciskam ADD SCRIPT - MOVIE CONTROL - LOAD/UNLOAD SPRITE - loadMovie() i wybieram dokładnie te same ustawienia które wybrałem dla strony głównej ( patrz wyżej ) - czyli moje okno skryptowe będzie wyglądało tak

Te same czynności powtarzam do kolejnych butonów pamiętając oczywiście że zmienią się nazwy plików swf które będą "podpięte" do butonów w menu.
Po wykonaniu wszystkich tych czynności stronę mamy już gotową a jej wygląd zależy tylko i wyłącznie od Was.
Mam nadzieję że tutorial napisany jest w miarę zrozumiale zarówno pod względem tekstu jak i obrazków.
Tutaj możecie zobaczyć EFEKT pracy. Dodałem jeszcze kilka rzeczy ale tak jak Wam napisałem - jaka wyobraźnia taki efekt
Pozdrawiam AproX D

Logowanie

<<- Nic dodać