www.WebTips.pl: Odliczanie - www.WebTips.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

Odliczanie Odejmowanie i dodawanie od/do danej liczby

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Cazyoo 

• Nowicjusz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 17
  • Rejestracja 13 lut 10

Napisano 20 marzec 2010 - 14:21

Jak zrobić coś takiego, aby z początku było 100% i codziennie odejmowało od tego, np. 1% a gdy dojdzie do 0% pisało coś w stylu KONIEC albo coś innego i na odwrót, żeby codziennie dodawało, np. 1% i gdy dojdzie do 100% zatrzymało się? Chciałbym także aby można było to dowolnie modyfikować, np. jest 60% a ja mogę to zmienić na 20% bez zatrzymania mechanizmu i żeby można to było użyć ile razy się chcę (bo czytałem, że czasem jak się zastosuje wiele razy to nie działa w ogóle). Najlepiej, żeby było to w samym JS bez użycia PHP.
0

Strona 1 z 1

Odpowiedzi do tego tematu

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Thid 

• Saint Inquisition
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Administrator
  • Postów 2243
  • Rejestracja 22 maj 06

Napisano 20 marzec 2010 - 16:44

nie da sie w samym js, musisz uzyc php
Dołączona grafika
Twórcy php ciagna wzorce z szerokiej gamy języków od pascala, przez jave i brainfucka, po tradycyjny chinski.
django the web framework for ponies with magical powers
watashi no teki , watashi wa osoreru hitsuyō wa nai ...shikashi , Kami wa watashi no yūjin tachi kara watashi wo mamoru
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   komeniusz 

• Bywalec
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 121
  • Rejestracja 06 mar 10

Napisano 20 marzec 2010 - 17:37

A po co PHP? JS także posiada funkcję wczytujące datę
Niezależny freelancer
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Thid 

• Saint Inquisition
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Administrator
  • Postów 2243
  • Rejestracja 22 maj 06

Napisano 20 marzec 2010 - 19:31

Cytat

A po co PHP? JS także posiada funkcję wczytujące datę

oczywiscie tylko ze:
1. js kazdy moze modyfikowac
2. js bazuje na dacie i godzinie z komputera klienta wiec jak ktos ma inna strefe czasowa skrypt bedzie mu pokazywal zupelnie cos innego

Inaczej mowiac, js nie da sie specjalnie kontrolowac bez server side, a wedle tego co on napisal to raczej nie bedzie mu odpowiadac swobodna mozliwosc manipulacji tym wszystkim
Dołączona grafika
Twórcy php ciagna wzorce z szerokiej gamy języków od pascala, przez jave i brainfucka, po tradycyjny chinski.
watashi no teki , watashi wa osoreru hitsuyō wa nai ...shikashi , Kami wa watashi no yūjin tachi kara watashi wo mamoru
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   komeniusz 

• Bywalec
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 121
  • Rejestracja 06 mar 10

Napisano 20 marzec 2010 - 19:46

No tak, przecież kolega tworzy zapewne wielki, międzynarodowy serwis i będzie musiał uwzględnić zmiany czasowe (+/- 1h) na wypadek odwiedzin gościa z Chin...
Niezależny freelancer
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Thid 

• Saint Inquisition
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Administrator
  • Postów 2243
  • Rejestracja 22 maj 06

Napisano 20 marzec 2010 - 19:53

Cytat

No tak, przecież kolega tworzy zapewne wielki, międzynarodowy serwis i będzie musiał uwzględnić zmiany czasowe (+/- 1h) na wypadek odwiedzin gościa z Chin...

polacy nie mieszkaja tylko w polsce :)
Jezeli cos robisz to robisz to z glowa, dzieki takiemu podejsciu jak twoje mamy takie "kwiatki" programistyczne jak windows, iis czy inne niedopracowane cuda
Dołączona grafika
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   komeniusz 

• Bywalec
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 121
  • Rejestracja 06 mar 10

Napisano 20 marzec 2010 - 20:00

Tak, bo Polacy z zagranicy będą wielkim odsetkiem odwiedzających. Ale odstawmy tą kwestię na bok

Cytat

nie da sie w samym js, musisz uzyc php

Cytat

oczywiscie tylko ze:
1. js kazdy moze modyfikowac
2. js bazuje na dacie i godzinie z komputera klienta wiec jak ktos ma inna strefe czasowa skrypt bedzie mu pokazywal zupelnie cos innego

Sam sobie przeczysz pisząc, że coś jest nie do osiąŋnięcia w danym języku, a następnie podajesz, jakoby można to zrobić, ale

Cytat

js nie da sie specjalnie kontrolowac bez server side, a wedle tego co on napisal to raczej nie bedzie mu odpowiadac swobodna mozliwosc manipulacji tym wszystkim

Tego typu skrypt napisany w PHP oczywiście wskaże jednakowy wynik dla wszystkich odwiedzających.

A jeśli czepiać się drobnostek, to PHP bardziej obciąża serwer za sprawą interpretowania go przez parser, przez co obliczenia zrzucane są właśnie na serwer. Kod JS zostałby obliczony po stronie klienta, tudzież przeglądarki, co za tym idzie serwer by "odpoczął".
Niezależny freelancer
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Thid 

• Saint Inquisition
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Administrator
  • Postów 2243
  • Rejestracja 22 maj 06

Napisano 20 marzec 2010 - 20:21

Cytat

A jeśli czepiać się drobnostek, to PHP bardziej obciąża serwer za sprawą interpretowania go przez parser, przez co obliczenia zrzucane są właśnie na serwer.

dobrze skonfigurowany serwer nie powinien odczuc roznicy miedzy php a html przy tak prostym skrypcie

Cytat

Sam sobie przeczysz pisząc, że coś jest nie do osiąŋnięcia w danym języku, a następnie podajesz, jakoby można to zrobić, ale

jak jeszcze sie nie zorientowales czytajac moje posty na forum, to cie oswiece, zwyke podaje ze sie nie da bo ludzie sa zbyt tepi by zrozumiec ze czegos nie powinno sie robic. Ogolnie obecny stan IT wola o pomste do nieba za to jak to jest wszystko beznadziejnie towrzone, dlatego uwazam ze przy kazdym problemie powinno sie podawac rozwiazanie, ktore ma najwiekszy sens by uczyc jak sie powinno podchodzic do tego typu zagadnien
Dołączona grafika
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Cazyoo 

• Nowicjusz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 17
  • Rejestracja 13 lut 10

Napisano 21 marzec 2010 - 12:16

Najlepiej w samym JS, żebym nie musiał się męczyć na osobnych hostingach (bo potrzebne mi to na forum gdzie nie czyta PHP :/), ale mogę się pobawić i zaryzykować PHP. Zauważyłem, że ktoś napisał, że dla wszystkich wartość będzie taka sama - tak nie MOŻE być! Dla każdego wartość musi być początkowo taka sama, ale jak napisałem, żebym mógł ją modyfikować bez zatrzymania mechanizmu i tylko w tym jednym miejscu (bo chcę mieć w kilku miejscach taki skrypcik, dlatego wolałem samo js, zeby iframką nie wrzucać tego tysiące razy). Ktoś jeszcze inny napisał coś o strefie czasowej - skrypt podobny, ale działanie zupełnie inne! To co mam zamiar zrobić nie ma nic wspólnego z czasem. Zdradzę mój pomysł - tymi % miała być energia, nasycenie, itp. Dlatego dla każdego wartość powinna być inna (np. jeden się naje to mu wzrośnie, a drugi nie to też mu ma wzrosnąć?). I dlatego też wolałbym to bez PHP, którego forum nie obsługuje. Chyba, że skrypt ogólny mechanizmu, bo jeśli cały to będzie bardzo cięzko. Zrozumcie, nie chciałbym dla każdego usera robić osobnej iframki, kto wie ile ich może być... Co do dokładności to zgodzę się, najlepiej, żeby był idealny, aby potem nie trzeba było robić żadnych poprawek ;)
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   drOdpowiedź 

• Junior
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 49
  • Rejestracja 05 sty 07
  • Miejscowośćlocalhost

Napisano 21 marzec 2010 - 17:39

Z tego co widzę to chodzi o taki jakby pasek energii czy czegoś tam. W pierwszym poście napisałeś

Cytat

i codziennie odejmowało
a w ostatnim, że

Cytat

nie ma nic wspólnego z czasem
Jeśli chcesz odejmować czy dodawać codziennie to ma:D Ale chyba chodzi o to, że jeżeli user podejmie jakąś akcje to dany pasek(procent) się zwiększa/zmniejsza?

Jeżeli o to chodzi to można osiągnąć taki efekt dość łatwo w php + css lub js + css lub nawet php + js + css zależy o co dokładnie chodzi. Łatwiej by było jakbyś dokładnie sprecyzował co planujesz zrobić.

Pozdro

P.S. Jeżeli to rzeczywiście mają być jakieś paski energii to gdzieś trzeba przechowywać stan danego paska dla danego usera(chyba, że zakładamy, że przy odświeżeniu strony czy ponownych odwiedzinach pasek znowu ma stan początkowy). Jeśli chodzi o samo js to tylko cookies ale to chyba nie najlepsze rozwiązanie do tego typu zadania.
Pobierz mp3 za darmo, Wyszukiwarka mp3 - 320bit.com
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Cazyoo 

• Nowicjusz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 17
  • Rejestracja 13 lut 10

Napisano 22 marzec 2010 - 02:16

Dokładnie (no nie dokładnie, ale w przybliżeniu ;)) o to chodzi Junior. Otóż nie potrzebuję żadnych pasków, wystarczą same napisy (np. 60%, 25%, itd.). To nie będzie zautomatyzowana gra, że dany użytkownik gdzieś kliknie i mu automatycznie dodaje, tylko PBF (nie wiem czy kojarzysz), tzn. tam wszystko robi MG. I sam chciałbym edytować ilość % energii. A ilość % oczywiście ma być zapamiętana, a nie, żeby po każdym wejściu było na nowo 100%. I właśnie jest jeden problem - bo nie chciałbym tych stanów gdzieś przechowywać, żeby specjalnie na host wchodzić i edytować dla każdego usera z osobna jak wykona akcję na zwiększenie %. Chciałbym abym mógł to edytować z poziomu forum, bo te % mam zamiar wrzucić w podpisy i żeby kod był takiej budowy, abym mógł edytować ilość % (bez zatrzymania mechanizmu odejmowania lub dodawania) edytując po prostu kod JS na te % w podpisie. Czyli, żeby kod JS wyglądał mniej, więcej tak:
<Znacznik kodu JS>
100% - mozesz zmienic ta ilosc bez zatrzymania mechanizmu, skrypt mechanizmu odejmowania/dodawania procent
<Znacznik kodu JS>

0

Strona 1 z 1

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych