www.WebTips.pl: Prawa autorskie... 100 stron w sieci... i moja... - www.WebTips.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

Prawa autorskie... 100 stron w sieci... i moja... co teraz zrobić?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   eizomaster 

• Nowicjusz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3
  • Rejestracja 09 mar 10

Napisano 09 marzec 2010 - 23:03

Witam wszystkich kolegów po fachu.

Mam taki mały problem. Prowadzę serwis jakich w sieci jest masę... istnieją od kilku dobrych lat. Chodzi mianowicie o
seriale online. Mój serwis umieszcza linki znalezione w sieci do filmów na youtube czy megavideo.
Mam pewnien zapis na stronie głównej, m.in:

"Wyświetlane pliki filmowe nie znajdują się na naszym serwerze. Nie rozprowadzamy filmów, nie ściągamy ich, jedynie szukamy linków do innych stron w Internecie (np. megavideo.com, sevenload.com, youtube.com itp.) Jeżeli masz wątpliwości co do prawnej strony możliwości wyświetlania filmów, proszę o kontakt z właścicielami danej strony, na której film jest zamieszczony."

Dostałem jednak wiadomość e-mail od pracownika pewnej telewizji:

"... zawiadamiam, że w serwisie są bezprawnie udostępniane materiały audiowizualne rozpowszechnione przez telewizję w swoich programach. Zwracam uwagę, że naruszenie praw autorskich i praw pokrewnych wiąże się z odpowiedzialnością zarówno cywilnoprawną, jak i karną, którą ponosi nie tylko bezpośredni sprawca naruszenia lecz także „pomocnik”, czyli osoba, która swoim działaniem ułatwia popełnienie przestępstwa bądź wyrządzenie szkody. Z taką sytuacją mamy do czynienia np. w przypadku, gdy administrator lub użytkownik serwisu umożliwia poszerzenie skali naruszenia prawa autorskiego lub praw pokrewnych, poprzez udostępnienie mechanizmów przekierowujących do innych stron internetowych lub umożliwiających przeglądanie takich stron, na których dochodzi do naruszenia prawa. Prosimy o niezwłoczne usunięcie z serwisów oraz uniemożliwienie dostępu do materiałów audiowizualnych."

Jak wspomniałem już prędzej, w Internecie jest masę serwisów, które działają w taki sam sposób jak mój - wklejają flasha z filmem z megavideo czy innego sevenload. Jak można to zinterpretować? Co powinienem zrobić? Dziękuję, za wszelkie uwagi.
0

Strona 1 z 1

Odpowiedzi do tego tematu

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Kukis 

• Tech economist. (specialty banking)
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1898
  • Rejestracja 29 wrz 06
  • MiejscowośćToruń

Napisano 10 marzec 2010 - 08:22

Krótko mówiąc łamiesz prawo, tak jak inni.
Darmowy Katalog Firm - akceptujemy wyłącznie strony firmowe
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dodaj swoją stronę do katalogów KatalogGD.pl i gKatalog.pl
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   siwymilek 

• Senior
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 301
  • Rejestracja 23 sty 09

Napisano 10 marzec 2010 - 08:44

jeżeli filmy nie są na twoim serwerze, ani Ty ich na YT nie wrzuciłeś, to nie masz się czego bać.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   DA_JMA 

• The Man
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 885
  • Rejestracja 27 sie 06

Napisano 10 marzec 2010 - 11:43

Wyświetl postUżytkownik eizomaster dnia 09 marzec 2010 - 22:03 napisał

Jak można to zinterpretować? Co powinienem zrobić? Dziękuję, za wszelkie uwagi.

na wiele niekorzystnych dla Ciebie sposobów

Cytat

USTAWA
z dnia 4 lutego 1994 r.
o prawie autorskim i prawach pokrewnych

Rozdział 8
Ochrona autorskich praw osobistych

1. Twórca, którego autorskie prawa osobiste zostały zagrożone cudzym działaniem, może żądać zaniechania tego działania. W razie dokonanego naruszenia może także żądać, aby osoba, która dopuściła się naruszenia, dopełniła czynności potrzebnych do usunięcia jego skutków, w szczególności aby złożyła publiczne oświadczenie o odpowiedniej treści i formie. Jeżeli naruszenie było zawinione, sąd może przyznać twórcy odpowiednią sumę pieniężną tytułem zadośćuczynienia za doznaną krzywdę lub – na żądanie twórcy – zobowiązać sprawcę, aby uiścił odpowiednią sumę pieniężną na wskazany przez twórcę cel społeczny.

GTAnet.info - multiplayer do Grand Theft Auto

GTAS.PL - darmowe domeny
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   eizomaster 

• Nowicjusz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3
  • Rejestracja 09 mar 10

Napisano 10 marzec 2010 - 13:00

Wyświetl postUżytkownik siwymilek dnia 10 marzec 2010 - 07:44 napisał

jeżeli filmy nie są na twoim serwerze, ani Ty ich na YT nie wrzuciłeś, to nie masz się czego bać.

Dokładnie tak, filmy nie znajdują się na moim serwerze. Nie wrzucam też ich na zewnętrzne serwery, typu YT.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Master Nexis 

• Bywalec
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 155
  • Rejestracja 12 lis 08
  • MiejscowośćRuda Śląska

Napisano 10 marzec 2010 - 16:02

No ale jak napisali

Cytat

Zwracam uwagę, że naruszenie praw autorskich i praw pokrewnych wiąże się z odpowiedzialnością zarówno cywilnoprawną, jak i karną, którą ponosi nie tylko bezpośredni sprawca naruszenia lecz także „pomocnik”, czyli osoba, która swoim działaniem ułatwia popełnienie przestępstwa bądź wyrządzenie szkody.
to oznacza że ty łamiesz prawo... ponieważ udostępniasz te filmy. Inne serwisy takie jak twój też je udostępniają i też łamią prawo, nie musisz mieć ich na swoim serwerze. W sumie to chodzi im o to że ty pomagasz użytkownikom w oglądaniu tych filmów które mają jakieś tam prawa autorskie :D . Zrobisz jak uważasz :P
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Elektryk 

• User pod napięciem
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Moderator
  • Postów 1312
  • Rejestracja 09 cze 06
  • MiejscowośćŚwiętochłowice

Napisano 10 marzec 2010 - 21:41

Ja bym zajrzał do kodeksu prawa i sprawdził jak tam jest przedstawiona sytuacja.
Dołączona grafika
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Thid 

• Saint Inquisition
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Administrator
  • Postów 2243
  • Rejestracja 22 maj 06

Napisano 10 marzec 2010 - 21:59

kup hosting i domene w jakims innym kraju i moga sie bujac :]

PS nie popieram lamania praw autorskich
Dołączona grafika
Twórcy php ciagna wzorce z szerokiej gamy języków od pascala, przez jave i brainfucka, po tradycyjny chinski.
django the web framework for ponies with magical powers
watashi no teki , watashi wa osoreru hitsuyō wa nai ...shikashi , Kami wa watashi no yūjin tachi kara watashi wo mamoru
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   DA_JMA 

• The Man
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 885
  • Rejestracja 27 sie 06

Napisano 10 marzec 2010 - 22:41

zawsze pozostają umowy międzynarodowe, więc jak ktoś się uprze to...
GTAnet.info - multiplayer do Grand Theft Auto

GTAS.PL - darmowe domeny
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   majkel 

• Bywalec
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 237
  • Rejestracja 11 lut 06
  • MiejscowośćDolnyśląsk

Napisano 11 marzec 2010 - 12:20

Skorzystaj z darmowej pomocy prawników na stronie http://forumprawne.org . Wydaje mi się, że serwer wykupiony za granicą, w kraju gdzie takie przepisy nie obowiązują rozwiąże problem.
Uwaga ! Przed wysłaniem posta sprawdź go TUTAJ lub TUTAJ.
Pomogłem ? Kliknij w Dołączona grafika pod avatarem...
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   eizomaster 

• Nowicjusz
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3
  • Rejestracja 09 mar 10

Napisano 11 marzec 2010 - 14:39

dziękuję wszystkim za wypowiedzi. dzięki majkel - tak tez zrobie, jak bede wiedzial co dokladnie mozna z tym zrobic to dam znac - moze komus sie przyda
0

Strona 1 z 1

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych