Ostatnio postanowiłem pobawić się troszkę Django, ponieważ tego jeszcze nie próbowałem xD
Postanowiłem skorzystać z kursu na http://python.rk.edu.pl , ponieważ uznałem go za najlepszy z dostępnych do wyboru ;)Bardzo przystępnie napisany, wszystko wyjasnione, jak na razie dobrze mi idzie (tak myślę xD ), ale przystawiło mi w jednym punkcie, tj. ustawieniu przekierowania do site_media:
(r'^site_media/(.*)$', 'django.views.static.serve', {'document_root': os.path.join(os.path.dirname(__file__), 'site_media')}),za nic w świecie nie chce mi wykryć plików CSS, obrazków, itd :/ Na stronie brakuje wyjaśnienia, gdzie powinno znajdować się site_media, ja czytałem jakiś tutorial po angielsku i tam site_media umieszczony był w /home/user/ czyli u mnie /home/kuba/, próbowałem już zamiany os.path.join(os.path.dirname(__file__), 'site_media') na bezpośrednią ścieżkę, grzebałem w manualu, ale nic nie wygrzebałem, pewnie dla tego że jeszcze zbyt mało znam ten język :/
Myślałem że na początek przerobię sobie kilka gotowych skryptów, a tu błąd xD
Z tego co wyczytałem, join łączy cieżkę z pierwszego i drugiego argumentu, ale gdy podstawiłem sobie os.path.dirname(__file__) pod zmienną i wyświetliłem w szablonie, to zwróciło mi ścieżkę /usr/lib/python2.5, czyli z tego raczej nic nie będzie, jeżeli pliki są w dwóch różnych katalogach...
Może ktoś lepiej władający tym językiem i frameworkiem dopomoże?
Z góry dzięki
Pozdro
Kuba

Logowanie
Dodaj odpowiedź