www.WebTips.pl: Sugestia dotycząca "reputacji" - www.WebTips.pl

Skocz do zawartości

• (3 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Sugestia dotycząca "reputacji"

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Kukis 

• Tech economist. (specialty banking)
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1899
  • Rejestracja 29 wrz 06
  • MiejscowośćToruń

Napisano 14 listopad 2009 - 21:50

Mam małą sugestię dotyczącą reputacji - WYŁĄCZCIE JĄ. Jest jedynie narzędziem do zabawy dla pokemonów, co dają minusy po lekkiej krytyce.

Ktoś za?
Darmowy Katalog Firm - akceptujemy wyłącznie strony firmowe
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dodaj swoją stronę do katalogów KatalogGD.pl i gKatalog.pl
3

• (3 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Odpowiedzi do tego tematu

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   Thid 

• Saint Inquisition
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Administrator
  • Postów 2278
  • Rejestracja 22 maj 06

Napisano 15 listopad 2009 - 21:49

Cytat

Chyba przeglądnę wszystkie 18xx postów Thida i pominusuję każdego z paru kont - może zrozumie "o co kaman".

nie ma problemu i tak nigdy na to nie zwracam uwagi

Cytat

A co? Zbanował by mnie? ;]

nope

Cytat

ps. co za problem wejść w ACP -> System Settings -> Members -> Reputation System i w "Reputation type" wybrać "Positive Reputation Points"?

pytaj Wareczka dlaczego tego nie chce zrobic

Cytat

Jeśli dobrze pamiętam jest limit dziennej zmiany reputacji, więc by ci nie wyszło

20 dziennie
Dołączona grafika
Twórcy php ciagna wzorce z szerokiej gamy języków od pascala, przez jave i brainfucka, po tradycyjny chinski.
django the web framework for ponies with magical powers
watashi no teki , watashi wa osoreru hitsuyō wa nai ...shikashi , Kami wa watashi no yūjin tachi kara watashi wo mamoru
0

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   Avatatus 

• Bywalec
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 246
  • Rejestracja 11 lis 09

Napisano 15 listopad 2009 - 22:15

Agr Kukis przeszkadza Ci małe kółeczko w prawym roku strony . O takie bzdety nawet szkoda zakładać tematu .
-2

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   codecalm 

• PHP Master
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1752
  • Rejestracja 01 cze 06
  • MiejscowośćŁodygowice, Bielsko-Biała

Napisano 16 listopad 2009 - 21:43

Rozmawiałem wczoraj do późnych godzin nocnych z Wareczkiem na temat forum oraz reputacji i przedstawił mi całkiem inne spojrzenie na temat. Sam osobiście byłem sceptycznie nastawiony do tego pomysłu, co widać po powyższych postach, jednak patrząc na to z drugiej strony można znaleźć wiele plusów takiego rozwiązania.

Twórcy IPB 3 dodali to jako integralną część forum, nie w celu wzajemnej adoracji użytkowników, tylko w celu lepszego zarządzania tematami. Zauważcie, że ocena nie tyczy się stricte użytkownika, tylko postu jaki został przez tego użytkownika napisany. Na początku owszem może być to traktowane jako zabawa i chęć dowalenia innej osobie, jednak co może zrobić jedna osoba wobec całej hordy użytkowników? Raz, że dzienny limit jest stały i skończy się co najwyżej na kilku minusach, a dwa wobec całej społeczności takie pojedyncze przypadki nie mają większych szans na wybicie się.

Jeśli będziemy korzystali z punktacji tak jak należy, już w niedługim czasie zobaczycie, że ma to sens. Jaki?

Zobaczcie na basha, albo demotywatory. Jeśli coś się wam podoba, rozbawiło was to dajecie mu plusa. Jeśli natomiast poczuliście się urażeni to dajecie minusa i wpis traci swoją pozycję. Jeżeli Was to grzeje, nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby w ogóle nie głosować - wtedy wynik pozostaje niezmienny.

Siedzę na tym forum już hoho i jeszcze trochę i sam z doświadczenia wiem, że czasem znajdą się osoby, które potrafią zburzyć dobre stosunki na forum. Takie osoby były i zawsze będą, nic się na to nie poradzi. Zawsze jest możliwość zgłoszenia się do moderacji z prośbą o zbadanie sprawy.

A co do kwestii tylko dodatnich punktów. Z dłuższej perspektywy jest to rozwiązanie tylko i wyłącznie połowiczne. Bo to, że ktoś nie może dawać minusów, to nie znaczy, że nie będzie dawał w kółko plusów. W przypadku punktów ujemnych/dodatnich zawsze można dodać kilka plusów i już jest się na "zero", pozostając w wyjściowej sytuacji. Prawda jest taka, że w przypadku tylko i wyłącznie dodatnich punktów nie liczy się doświadczenie, tylko długość przebywania na forum. Kto jest dłużej, ten ma więcej plusów.

W przypadku punktów ujemnych sprawa ma się inaczej. Zarówno osoba nowa na forum, jak i "przeciętny" użytkownik z dużą ilością postów, gdyż ilości plusów i minusów się mniej-więcej redukują. Każdy ma takie same szanse na starcie.

I nie patrzcie na to z perspektywy "on jest lepszy bo ma o 5 plusów więcej ode mnie", tylko z perspektywy "on pisze z sensem, muszę coś u siebie poprawić".

Jeśli to ma być ranking najbardziej PRO użytkowników, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby wywalić TOP5 userów i wtedy każdy, zaglądając do profilu będzie miał informacje z jakim użytkownikiem rozmawia.

Tak jak mówię, wszystko jest dobre, jeśli umie się z tego korzystać. Żeby sprawdzić, czy to rozwiązanie jest dobre trzeba czasu. Rozumiem, że część użytkowników jest zła, bo dostała na starcie kilka minusów, ale to, czy jest się dobrym czy nie wyjdzie dopiero po dłuższym czasie korzystania z forum. Mam nadzieję, że się sprawdzi.

I tak na koniec - jeśli się wam nie podoba to co napisałem, to nic nie stoi na przeszkodzie: dajcie minusa, jeśli natomiast ma to sens, możecie dać plusa. Zobaczycie, że początki zawsze są trudne. :)

Jeśli ktoś chciałby większej ilości argumentów, zapraszam na forum AQQ, do tematu http://forum.aqq.eu/...i/page__st__140 - przeczytajcie wszystkie posty, będziecie mieli trochę inne spojrzenie na temat.
4

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   Elektryk 

• User pod napięciem
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Moderator
  • Postów 1324
  • Rejestracja 09 cze 06
  • MiejscowośćŚwiętochłowice

Napisano 16 listopad 2009 - 21:56

A może dałoby się ustawić takie coś, że tylko autor tematu może oceniać posty? Rozwiązałoby to wszystkie problemy.
Dołączona grafika
-2

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   Thid 

• Saint Inquisition
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Administrator
  • Postów 2278
  • Rejestracja 22 maj 06

Napisano 16 listopad 2009 - 22:27

i wyszlo ze administracja miala racje <.<
Dołączona grafika
Twórcy php ciagna wzorce z szerokiej gamy języków od pascala, przez jave i brainfucka, po tradycyjny chinski.
watashi no teki , watashi wa osoreru hitsuyō wa nai ...shikashi , Kami wa watashi no yūjin tachi kara watashi wo mamoru
0

#26 Użytkownik nie jest zalogowany   co to za login? 

• Senior
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 353
  • Rejestracja 14 gru 08
  • MiejscowośćBielsko-Biała

Napisano 17 listopad 2009 - 04:34

Cytat

A może dałoby się ustawić takie coś, że tylko autor tematu może oceniać posty? Rozwiązałoby to wszystkie problemy.

Może i by rozwiązało, ale mija się to z celem, ciekawy/pomocny post miał by tylko Jeden punkt?Komuś był by (jakiś tam) post pomocny/przydatny, niestety ocenić nie dał by rady.

Jakoś mi codecalm wyoślił w powyższym poście że ma to i swoje plusy, te minusy.
Ale z ciekawości przejrzę podesłany link, może i zmienię zdanie o minusach, bo jak na razie to jestem Tylko za plusami. :rolleyes: Bo przyznam się że teraz to się trochę zagubiłem :lol:

EDIT: Przeczytałem temat z AQQ

Oto 3 posty, dzięki którym chyba jednak przekonałem się do Minusów.

http://forum.aqq.eu/...dpost__p__36094

http://forum.aqq.eu/...dpost__p__40922
Oraz post Isr'a

Cytat

1. Piszecie o minusach, a tymczasem seryjne przyznawanie plusów byłoby takim samym nadużyciem.

Który mnie w tym wszystkim utwierdził.

Jeśli ktoś ma wądpliwości co do tego systemu, polecam przejżeć cały Temat.

A post Wareczka rozwieje totalnie wszystkie argumenty na temat Plusów i minusów. Skrypt jest "dziurawy", czego nie zauważyłem nawet posiadając 3.0.4. Wyłączenie minusów nic nie da, bo dopisując "-" w odpowiednim miejscu, zamiast plusa, dodać można minus. Więc cała opcja "wyłączenie minusów", nie ma większego sensu.
Albo wyłączyć wszystko, albo pozostawić tak jak jest, a że za usunięciem tego w całości nigdy nie byłem, a teraz i widzę plusy, minusów. Niech zostanie jak jest.

Na koniec tylko podziękuję: codecalm za link który przekonał mnie do minusików :P
Sygnatura jest obecnie na urlopie...
2

#27 Użytkownik nie jest zalogowany   Nether 

• Hakier i ***j
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2234
  • Rejestracja 20 mar 06
  • MiejscowośćOchaby

Napisano 17 listopad 2009 - 07:21

Taka kłutnia, a ja dopiero teraz zauważyłem gdzie ta reputacja jest.

Mi to jakoś nie przeszkadza.
0

#28 Użytkownik nie jest zalogowany   Wareczek 

• Senior
  • PipPipPip
  • Grupa Administrator
  • Postów 308
  • Rejestracja 31 sie 06

Napisano 18 listopad 2009 - 23:59

Wyświetl postUżytkownik co to za login? dnia 17 listopad 2009 - 03:34 napisał

A post Wareczka rozwieje totalnie wszystkie argumenty na temat Plusów i minusów. Skrypt jest "dziurawy", czego nie zauważyłem nawet posiadając 3.0.4. Wyłączenie minusów nic nie da, bo dopisując "-" w odpowiednim miejscu, zamiast plusa, dodać można minus.

To akurat zostało już naprawione. Po modyfikacji odnośnika otrzymujemy błąd: "[#10127] Błędna ocena".
Dołączona grafika
0

#29 Użytkownik nie jest zalogowany   co to za login? 

• Senior
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 353
  • Rejestracja 14 gru 08

Napisano 19 listopad 2009 - 01:21

Zauważyłem :P
Sygnatura jest obecnie na urlopie...
-1

#30 Użytkownik nie jest zalogowany   d3d3 

• Bywalec
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 178
  • Rejestracja 28 paź 09

Napisano 19 listopad 2009 - 16:32

święte słowa autora tematu.

dlaczego pomocny Elektryk i wiele innych bywalców forum ma ujemną reputacje. lepiej to zmienic, dac jakies piwa albo po prostu same "+" lub pomógł.
windows do dziś nie traci na swojej stabilności... nigdy jej nie miał :D
-3

#31 Użytkownik nie jest zalogowany   Kukis 

• PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1899
  • Rejestracja 29 wrz 06
  • MiejscowośćToruń

Napisano 19 listopad 2009 - 20:48

Cytat

codecalm
dodana 19 listopad 2009 - 15:27
Sztuczne podbijanie punktów reputacji za pomocą dodatkowego konta.

Trudno niektórym uświadomić zgubne działanie systemu reputacji - działałbym z innego IP i było by cicho. Poza tym codecalm chyba gniewa się, że nie dostał ode mnie całej kasy za zlecenie, którego i tak przez 2 lata nie skończył -_-
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-2

#32 Użytkownik nie jest zalogowany   codecalm 

• PHP Master
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1752
  • Rejestracja 01 cze 06

Napisano 20 listopad 2009 - 00:21

Kukis, dla mnie i tak jesteś zerem. Trzeba być kompletnym patafianem, żeby z dnia na dzień dodać sobie prawie 50 plusów i żeby nikt się nie kapnął. Kto jak kto, ale to raczej ty zachowujesz się jak rozwydrzone dziecko, które zaraz będzie płakać, bo mu dali kilka minusików...

A jak chcesz wytoczyć większe działa i na forum rozwiązywać prywatne sprawy, zresztą z którymi też nie potrafisz sobie poradzić, to możemy zrobić sobie konfrontację na forum, z chęcią opowiem ludziom jaki z ciebie "webmaster"...

A co do Twojej (nie wiem czemu piszę od dużej litery) reputacji, to nie jest moje osobiste zdanie, tylko wcześniej zostało to uzgodnione z administratorem. Skoro chcesz robić sobie wrogów, to czemu nie...

O nie, Kukis mi dał kilka minusów!! Maaaamoooo! On mi dokucza!

Nie wiedziałem, że masz tak niski poziom, skoro dodawanie samemu sobie plusów cie podnieca...
-2

#33 Użytkownik nie jest zalogowany   Thid 

• Saint Inquisition
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Administrator
  • Postów 2278
  • Rejestracja 22 maj 06

Napisano 20 listopad 2009 - 00:28

ja wlasciwie nadal nie wiem o co sie wam rozchodzi. Z tego co widze, to ktos sie skupil i mam -> Poziom reputacji: -23 Zła. Coz bywa, nie mniej chcialem zauwazyc ze najwiecej szkody jak na razie narobili Ci, ktorzy krzyczeli ze to nie wyzyta mlodziez bedzie glupio rozdawac punkty <.<

Anyway nie system jest zly a idioci, ktorzy nie rozumieja sensu jego istnienia (ogolnie to popieram masowe przesedlenia takich osob do jakis krajow 3 swiata gdzie nie mieli by dostepu do technologii i mieszkali by na drzewach - to do nich najbardziej pasuje)
Dołączona grafika
3

#34 Użytkownik nie jest zalogowany   codecalm 

• PHP Master
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1752
  • Rejestracja 01 cze 06

Napisano 20 listopad 2009 - 00:32

No tak, bo staraliśmy się to z Wareczkiem zrobić, nie nagłaśniając za bardzo sprawy, ale skoro Kukis sam tego się domaga, to czemu nie.

Kukis myślał, że jest mądrzejszy od całej reszty i założył sobie nowe konto, z którego plusował tylko i wyłącznie siebie. No ale nie wiem, czy on jest taki tępy, ale skoro z dnia na dzień podskoczyła mu reputacja o prawie 50 punktów, to chyba jasne że albo ma jakiegoś fana, albo sam sobie klepie punkty. A że akurat zapomniał sobie zmienić adresu IP to chyba musiał być przypadek... A teraz się odgrywa i wszystkich minusuje.

Nie ważne jakich perfum byś używał, szambo i tak będzie szambem...

BTW, Thid -> zauważyć

thx, male przeoczenie :P
-2

#35 Użytkownik nie jest zalogowany   Kukis 

• PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1899
  • Rejestracja 29 wrz 06
  • MiejscowośćToruń

Napisano 20 listopad 2009 - 08:04

Żebym miał inne ip to bym musiał podłączyć telefon do komputera lub iść do szkoły... ;]

Co do 30 plusów to specjalnie dalem, żeby uzmysłowic, że wynikami można manipulować jak się chce - ta reputacja nigdy nie była i nie będzie miarodajna i prawdziwa. Więc po co jest? :]
1

#36 Użytkownik nie jest zalogowany   codecalm 

• PHP Master
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1752
  • Rejestracja 01 cze 06

Napisano 20 listopad 2009 - 13:01

jasne, jasne, tylko winny sie tłumaczy. Skoro chciales pomanipulować, to czemu dodałeś plusy akurat sobie? Nie wiem, ale trzeba być naprawdę zdesperowanym, aby dodawać sobie plusy i tak podbudowywać swoje mniemanie.
-1

#37 Użytkownik nie jest zalogowany   d3d3 

• Bywalec
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 178
  • Rejestracja 28 paź 09

Napisano 20 listopad 2009 - 15:23

wyłączmy ten system reputacji albo olejmy go (to samo z tym tematem), ponieważ na forum są dzieci pokemonów którym trudno przemówić do rozsądku.

system reputacji miał działać na zasadzie piw i systemu "pomógł" a nie na minusowaniu i plusikowaniu masowo.

@Kukis -
sądziłem że jesteś poważnym użytkownikiem, zawsze się tak popisywałeś w dziale "Prezentacje waszych stron" :rolleyes:
windows do dziś nie traci na swojej stabilności... nigdy jej nie miał :D
3

#38 Użytkownik nie jest zalogowany   Kukis 

• PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1899
  • Rejestracja 29 wrz 06
  • MiejscowośćToruń

Napisano 20 listopad 2009 - 18:02

Cytat

Skoro chciales pomanipulować, to czemu dodałeś plusy akurat sobie?

Nie wpadłem na pomysł, aby dawać je Tobie... ;]

Cytat

system reputacji miał działać na zasadzie piw i systemu "pomógł"

Na IPB 2.x był normalny system reputacji o ile pamiętam. I jeżeli dobrze pamiętam to była tylko plusowa reputacja.

Cytat

a nie na minusowaniu i plusikowaniu masowo.

Jak wyżej przeczytaliśmy (czy tam na poprzedniej stronie) WebTips ma być a'la demotywatory lub wykop. :]

Cytat

sądziłem że jesteś poważnym użytkownikiem

Ale niestety niektóre rzeczy (tutaj - wypowiedzi) wyprowadzają mnie z równowagi.
1

#39 Użytkownik nie jest zalogowany   B3QL 

• Senior
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 348
  • Rejestracja 28 lut 09
  • MiejscowośćKalisz

Napisano 20 listopad 2009 - 20:47

Mam pytanko.
Czy punkty reputacji wpływają jakoś na dostanie warna?
0

#40 Użytkownik nie jest zalogowany   Kukis 

• PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1899
  • Rejestracja 29 wrz 06
  • MiejscowośćToruń

Napisano 20 listopad 2009 - 21:49

Ja chyba dostałem za dodawanie sobie.... 20-30%

A innym to nie wiem - idea Wykopu i Demotów chyba jest póki co.
1

• (3 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3