Sugestia dotycząca "reputacji"
Napisano 14 listopad 2009 - 21:50
Ktoś za?
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dodaj swoją stronę do katalogów KatalogGD.pl i gKatalog.pl
Odpowiedzi do tego tematu
Napisano 15 listopad 2009 - 21:49
Cytat
nie ma problemu i tak nigdy na to nie zwracam uwagi
Cytat
nope
Cytat
pytaj Wareczka dlaczego tego nie chce zrobic
Cytat
20 dziennie
Napisano 16 listopad 2009 - 21:43
Twórcy IPB 3 dodali to jako integralną część forum, nie w celu wzajemnej adoracji użytkowników, tylko w celu lepszego zarządzania tematami. Zauważcie, że ocena nie tyczy się stricte użytkownika, tylko postu jaki został przez tego użytkownika napisany. Na początku owszem może być to traktowane jako zabawa i chęć dowalenia innej osobie, jednak co może zrobić jedna osoba wobec całej hordy użytkowników? Raz, że dzienny limit jest stały i skończy się co najwyżej na kilku minusach, a dwa wobec całej społeczności takie pojedyncze przypadki nie mają większych szans na wybicie się.
Jeśli będziemy korzystali z punktacji tak jak należy, już w niedługim czasie zobaczycie, że ma to sens. Jaki?
Zobaczcie na basha, albo demotywatory. Jeśli coś się wam podoba, rozbawiło was to dajecie mu plusa. Jeśli natomiast poczuliście się urażeni to dajecie minusa i wpis traci swoją pozycję. Jeżeli Was to grzeje, nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby w ogóle nie głosować - wtedy wynik pozostaje niezmienny.
Siedzę na tym forum już hoho i jeszcze trochę i sam z doświadczenia wiem, że czasem znajdą się osoby, które potrafią zburzyć dobre stosunki na forum. Takie osoby były i zawsze będą, nic się na to nie poradzi. Zawsze jest możliwość zgłoszenia się do moderacji z prośbą o zbadanie sprawy.
A co do kwestii tylko dodatnich punktów. Z dłuższej perspektywy jest to rozwiązanie tylko i wyłącznie połowiczne. Bo to, że ktoś nie może dawać minusów, to nie znaczy, że nie będzie dawał w kółko plusów. W przypadku punktów ujemnych/dodatnich zawsze można dodać kilka plusów i już jest się na "zero", pozostając w wyjściowej sytuacji. Prawda jest taka, że w przypadku tylko i wyłącznie dodatnich punktów nie liczy się doświadczenie, tylko długość przebywania na forum. Kto jest dłużej, ten ma więcej plusów.
W przypadku punktów ujemnych sprawa ma się inaczej. Zarówno osoba nowa na forum, jak i "przeciętny" użytkownik z dużą ilością postów, gdyż ilości plusów i minusów się mniej-więcej redukują. Każdy ma takie same szanse na starcie.
I nie patrzcie na to z perspektywy "on jest lepszy bo ma o 5 plusów więcej ode mnie", tylko z perspektywy "on pisze z sensem, muszę coś u siebie poprawić".
Jeśli to ma być ranking najbardziej PRO użytkowników, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby wywalić TOP5 userów i wtedy każdy, zaglądając do profilu będzie miał informacje z jakim użytkownikiem rozmawia.
Tak jak mówię, wszystko jest dobre, jeśli umie się z tego korzystać. Żeby sprawdzić, czy to rozwiązanie jest dobre trzeba czasu. Rozumiem, że część użytkowników jest zła, bo dostała na starcie kilka minusów, ale to, czy jest się dobrym czy nie wyjdzie dopiero po dłuższym czasie korzystania z forum. Mam nadzieję, że się sprawdzi.
I tak na koniec - jeśli się wam nie podoba to co napisałem, to nic nie stoi na przeszkodzie: dajcie minusa, jeśli natomiast ma to sens, możecie dać plusa. Zobaczycie, że początki zawsze są trudne.
Jeśli ktoś chciałby większej ilości argumentów, zapraszam na forum AQQ, do tematu http://forum.aqq.eu/...i/page__st__140 - przeczytajcie wszystkie posty, będziecie mieli trochę inne spojrzenie na temat.
Napisano 16 listopad 2009 - 22:27
Napisano 17 listopad 2009 - 04:34
Cytat
Może i by rozwiązało, ale mija się to z celem, ciekawy/pomocny post miał by tylko Jeden punkt?Komuś był by (jakiś tam) post pomocny/przydatny, niestety ocenić nie dał by rady.
Jakoś mi codecalm wyoślił w powyższym poście że ma to i swoje plusy, te minusy.
Ale z ciekawości przejrzę podesłany link, może i zmienię zdanie o minusach, bo jak na razie to jestem Tylko za plusami.
EDIT: Przeczytałem temat z AQQ
Oto 3 posty, dzięki którym chyba jednak przekonałem się do Minusów.
http://forum.aqq.eu/...dpost__p__36094
http://forum.aqq.eu/...dpost__p__40922
Oraz post Isr'a
Cytat
Który mnie w tym wszystkim utwierdził.
Jeśli ktoś ma wądpliwości co do tego systemu, polecam przejżeć cały Temat.
A post Wareczka rozwieje totalnie wszystkie argumenty na temat Plusów i minusów. Skrypt jest "dziurawy", czego nie zauważyłem nawet posiadając 3.0.4. Wyłączenie minusów nic nie da, bo dopisując "-" w odpowiednim miejscu, zamiast plusa, dodać można minus. Więc cała opcja "wyłączenie minusów", nie ma większego sensu.
Albo wyłączyć wszystko, albo pozostawić tak jak jest, a że za usunięciem tego w całości nigdy nie byłem, a teraz i widzę plusy, minusów. Niech zostanie jak jest.
Na koniec tylko podziękuję: codecalm za link który przekonał mnie do minusików
Napisano 17 listopad 2009 - 07:21
Mi to jakoś nie przeszkadza.
Napisano 18 listopad 2009 - 23:59
Użytkownik co to za login? dnia 17 listopad 2009 - 03:34 napisał
To akurat zostało już naprawione. Po modyfikacji odnośnika otrzymujemy błąd: "[#10127] Błędna ocena".
Napisano 19 listopad 2009 - 16:32
dlaczego pomocny Elektryk i wiele innych bywalców forum ma ujemną reputacje. lepiej to zmienic, dac jakies piwa albo po prostu same "+" lub pomógł.
Napisano 19 listopad 2009 - 20:48
Cytat
dodana 19 listopad 2009 - 15:27
Sztuczne podbijanie punktów reputacji za pomocą dodatkowego konta.
Trudno niektórym uświadomić zgubne działanie systemu reputacji - działałbym z innego IP i było by cicho. Poza tym codecalm chyba gniewa się, że nie dostał ode mnie całej kasy za zlecenie, którego i tak przez 2 lata nie skończył
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Napisano 20 listopad 2009 - 00:21
A jak chcesz wytoczyć większe działa i na forum rozwiązywać prywatne sprawy, zresztą z którymi też nie potrafisz sobie poradzić, to możemy zrobić sobie konfrontację na forum, z chęcią opowiem ludziom jaki z ciebie "webmaster"...
A co do Twojej (nie wiem czemu piszę od dużej litery) reputacji, to nie jest moje osobiste zdanie, tylko wcześniej zostało to uzgodnione z administratorem. Skoro chcesz robić sobie wrogów, to czemu nie...
O nie, Kukis mi dał kilka minusów!! Maaaamoooo! On mi dokucza!
Nie wiedziałem, że masz tak niski poziom, skoro dodawanie samemu sobie plusów cie podnieca...
Napisano 20 listopad 2009 - 00:28
Anyway nie system jest zly a idioci, ktorzy nie rozumieja sensu jego istnienia (ogolnie to popieram masowe przesedlenia takich osob do jakis krajow 3 swiata gdzie nie mieli by dostepu do technologii i mieszkali by na drzewach - to do nich najbardziej pasuje)
Napisano 20 listopad 2009 - 00:32
Kukis myślał, że jest mądrzejszy od całej reszty i założył sobie nowe konto, z którego plusował tylko i wyłącznie siebie. No ale nie wiem, czy on jest taki tępy, ale skoro z dnia na dzień podskoczyła mu reputacja o prawie 50 punktów, to chyba jasne że albo ma jakiegoś fana, albo sam sobie klepie punkty. A że akurat zapomniał sobie zmienić adresu IP to chyba musiał być przypadek... A teraz się odgrywa i wszystkich minusuje.
Nie ważne jakich perfum byś używał, szambo i tak będzie szambem...
BTW, Thid -> zauważyć
thx, male przeoczenie
Napisano 20 listopad 2009 - 08:04
Co do 30 plusów to specjalnie dalem, żeby uzmysłowic, że wynikami można manipulować jak się chce - ta reputacja nigdy nie była i nie będzie miarodajna i prawdziwa. Więc po co jest? :]
Napisano 20 listopad 2009 - 13:01
Napisano 20 listopad 2009 - 15:23
system reputacji miał działać na zasadzie piw i systemu "pomógł" a nie na minusowaniu i plusikowaniu masowo.
@Kukis - sądziłem że jesteś poważnym użytkownikiem, zawsze się tak popisywałeś w dziale "Prezentacje waszych stron"
Napisano 20 listopad 2009 - 18:02
Cytat
Nie wpadłem na pomysł, aby dawać je Tobie... ;]
Cytat
Na IPB 2.x był normalny system reputacji o ile pamiętam. I jeżeli dobrze pamiętam to była tylko plusowa reputacja.
Cytat
Jak wyżej przeczytaliśmy (czy tam na poprzedniej stronie) WebTips ma być a'la demotywatory lub wykop. :]
Cytat
Ale niestety niektóre rzeczy (tutaj - wypowiedzi) wyprowadzają mnie z równowagi.
Napisano 20 listopad 2009 - 21:49
A innym to nie wiem - idea Wykopu i Demotów chyba jest póki co.

Logowanie
Temat jest zamknięty