www.WebTips.pl: sytuacja na forum - propozycje? - www.WebTips.pl

Skocz do zawartości

• (3 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3

sytuacja na forum - propozycje?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   griwes 

• Netherilski Arkanista
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Moderator
  • Postów 1747
  • Rejestracja 11 lip 06
  • MiejscowośćRacibórz/Wrocław

Ikona posta  Napisano 05 sierpień 2009 - 10:15

Jako że SB przewija się strasznie szybko i dyskusja praktycznie z niego znika, chciałbym poruszyć ten temat tutaj. Jest to moja osobista inicjatywa, ale chętnie usłyszałbym głosy poparcia dla niej.

Krótka wstawka historyczna.
Ostatnimi czasy poprzedni admin zajmujący się forum, Wareczek, odszedł z forum. Przez pewien czas nie było admina nawet w teorii. Potem nadszedł Smart Mover i przez pewien czas wydawało się, że coś zacznie się dziać. Jednakże od niedawna ma on w opisie gg "logistyczna niemożliwość", a gdy zwrócę mu uwagę na coś dot. forum przez gg, to mówi sth like "ok" i nic się nie dzieje :(

Moja propozycja na ruszenie tego forum jest taka: wyznaczyć jednego z moderatorów na stanowisko częściowego administratora. Ktoś inny zaproponował wykupienie forum, aczkolwiek wtedy też jest problem "Kto teraz będzie adminem?". Teraz wpadłem na coś w rodzaju "Dajmy drugą szansę!". Jeśli ktokolwiek ma inne, to niech napisze w temacie, a ja dorobię odpowiednią odpowiedź w sondzie.

Spoiler

edit: usunąłem sondę, gdyż po wypowiedzi Smart Movera specjalnego sensu ona nie ma ;)
0

• (3 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3

Odpowiedzi do tego tematu

#41 Użytkownik nie jest zalogowany   Kukis 

• Tech economist. (specialty banking)
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1898
  • Rejestracja 29 wrz 06
  • MiejscowośćToruń

Napisano 06 sierpień 2009 - 19:36

I tak zależy to od admina, a poza tym oficjalnie naboru nie ma, więc nie nazwałbym tego "wpychaniem się".

Co do "kaczki" - ihmo za bardzo dawała po oczach - przynajmniej moich. Wolałbym, aby był jeszcze jakiś neutralny theme do wyboru, np. coś w stylu obecnego.

Cytat

naprawdę znać się na żeczy

Popraw literówkę, bo zbyt bardzo po oczach daje ;)

Cytat

także jakaś tam rekomendacja dla niego jest

Tym bardziej, że część użytkowników mnie już kojarzy...
Darmowy Katalog Firm - akceptujemy wyłącznie strony firmowe
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dodaj swoją stronę do katalogów KatalogGD.pl i gKatalog.pl
0

#42 Użytkownik nie jest zalogowany   dewholer 

• Wyga
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 707
  • Rejestracja 14 kwi 07
  • MiejscowośćKraków

Napisano 06 sierpień 2009 - 22:29

Wszystko w tym temacie zostało chyba powiedziane, łącznie z tym, że niewielu interesuje tak na prawdę ten temat. Moim zdaniem priorytetem jest nowa skórka, bo ta... jest, jaka jest. No i zdecydowanie trzeba zacząć działać nad poprawą 'poziomu dyskusji' na forum, możnaby pomyśleć nad usunięciem shoutboxa, bo on jest chyba najgorszy, kiedy się patrzy na forum : x
0

#43 Użytkownik nie jest zalogowany   B3QL 

• Senior
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 338
  • Rejestracja 28 lut 09
  • MiejscowośćKalisz

Napisano 07 sierpień 2009 - 00:34

Osobiście uważam, że shoutbox powinien zostać. Jest takim oderwaniem od tych wszystkich porad. Można pogadać z ciekawymi ludźmi albo po prostu pośmiać się z głupot i nikt nie zawraca Ci gitary na gg albo pw.
0

#44 Użytkownik nie jest zalogowany   co to za login? 

• Senior
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 346
  • Rejestracja 14 gru 08
  • MiejscowośćBielsko-Biała

Napisano 07 sierpień 2009 - 00:36

Kaczka była bardzo fajna, lepsza niż ten styl, bo ten to jest bardziej oczo****'ny. Bardzo fajny styl ma forum.php.pl, coś w tym kierunku powinno być. Co do "Odgórnej decyzji, na tematy stylu".
Wiem że właścicielem jest Yoyo.pl, ale jeśli będziecie mieć w **** użytkowników, i dawać tylko to co Wam, a nie Użytkownikom się podoba, to sorry ale to idiotyzm większy niż Usunięcie planu Light z yoyo.pl
0

#45 Użytkownik nie jest zalogowany   griwes 

• Netherilski Arkanista
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Moderator
  • Postów 1747
  • Rejestracja 11 lip 06

Napisano 07 sierpień 2009 - 09:54

Cytat

Osobiście uważam, że shoutbox powinien zostać. Jest takim oderwaniem od tych wszystkich porad. Można pogadać z ciekawymi ludźmi albo po prostu pośmiać się z głupot i nikt nie zawraca Ci gitary na gg albo pw.
A ja mam chyba odrobinę lepszy pomysł.

W pewnym miejscu pbnan zaproponował zmianę "Humoru" na "Hydepark". Proponuję usunąć SB i na wzór innych for stworzyć tam topic zatytułowany po prostu Offtopic, na wszelkie luźne sprawy. Nie ma wtedy problemu z moderacją i z bbcodem ;p

Wstrzymajcie się na chwilę z komentarzami o themie, bo może będę miał dobre wieści już wkrótce ;)

edit: zdublowało mi posta o.O
0

#46 Użytkownik nie jest zalogowany   kazaa9 

• Bywalec
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 117
  • Rejestracja 16 lip 07
  • MiejscowośćWędzina

Napisano 07 sierpień 2009 - 10:12

To i ja wtrącę coś od siebie.

Czytam ten wątek od początku i czekam na rozwój sytuacji.

Od pewnego czasu faktycznie poziom dyskusji spadł niemiłosiernie. Przejrzałem sobie wczoraj (ponownie) regulamin forum. Trzeba dodać i uściślić wymagania dotyczące postów oraz wiadomości w Shoutboksie. Na SB piszę niewiele, praktycznie nic, jednak od czasu do czasu poczytam parę wiadomości i co druga to link, jakaś prośba, albo "mam problem, zajrzyjcie do tematu" (jeżeli nie ma jeszcze błędów ortograficznych to pół biedy).
Co do postów...sam wiele nie piszę, jednak "na bieżąco" staram się być, czyli większość najnowszych czytam. I stwierdzam, że wiele osób i to dosyć szybko pomaga. Jednak pomagają tylko wtedy, gdy treść problemu jest zrozumiała, a z tym coraz gorzej.

Więc proponuję zaostrzyć kary za SB (oprócz banów można dawać jakieś ostrzeżenia), wątki typu "pomóżcie" (z niedokładnym, bądź niezrozumiale objaśnionym problemie) wywalać, autorów karać ostrzeżeniami, bądź (tak jak jest na wspomnianym wcześniej php.pl) częstować forumowiczów moderowaniem postów na jakiś czas. Wiem, że część wątków ląduje w koszu, moim zdaniem można jeszcze nieco bardziej przykręcić śrubę. Swojego czasu w pewnej grze internetowej tak zrobiliśmy i po niedługim czasie poziom się podniósł, posty były napisane schludnie, ludzie się po prostu starali.

Co do skórki. Ten motyw mi się podoba. Jakimś wielkim estetą nie jestem, dla mnie liczy się treść, ale ta skórka naprawdę przypadła mi do gustu.

Moderatorzy. Nie znam dokładnie składu, ale najbardziej widać thid'a, swojego czasu widoczny był ziele. Inni też od czasu do czasu są. Więc skład moderatorów powinien zostać taki jaki jest. Ewentualnie należy usunąć tych nieaktywnych. Nabór można przecież zrobić w każdej chwili, a odpowiedni kandydat na pewno się znajdzie.

Przydałby się jakiś administrator, który byłby dosyć aktywnym dyskutantem, a zarazem miał wgląd w "drugą stronę" forum, czyli kontakt z Administracją YoYo. Bo teraz to Administrator niby jest, ale Go nie widać.

To chyba tyle co chciałem dodać od siebie. Każdy z moim zdaniem może się zgodzić, albo i nie. Trzeba jednak brać pod uwagę zdanie użytkowników przy wprowadzaniu zmian czy reform. Przynajmniej tych poważnych użytkowników.
0

#47 Użytkownik nie jest zalogowany   Thid 

• Saint Inquisition
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Administrator
  • Postów 2243
  • Rejestracja 22 maj 06

Napisano 07 sierpień 2009 - 10:35

Cytat

[...] ale najbardziej widać thid'a, [...]

z jednej strony sie ciesze z drugiej...albo inni moderatorzy sa malo aktywni albo ja na zbyt aktywny, tak czy siak na mysl przychodzi mi ze stalem sie no-life siedzacym na forum i odpisujacym (zwykle) na glupie tematy...ide sie upic
Dołączona grafika
Twórcy php ciagna wzorce z szerokiej gamy języków od pascala, przez jave i brainfucka, po tradycyjny chinski.
django the web framework for ponies with magical powers
watashi no teki , watashi wa osoreru hitsuyō wa nai ...shikashi , Kami wa watashi no yūjin tachi kara watashi wo mamoru
1

#48 Użytkownik nie jest zalogowany   kazaa9 

• Bywalec
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 117
  • Rejestracja 16 lip 07
  • MiejscowośćWędzina

Napisano 07 sierpień 2009 - 10:54

thid, po prostu Ty mi się najbardziej rzucasz w oczy. I posty są merytorycznie dobre.

A co do odpowiadania na głupie tematy...znam to, można się wkręcić :P
0

#49 Użytkownik nie jest zalogowany   Nether 

• Hakier i ***j
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2234
  • Rejestracja 20 mar 06
  • MiejscowośćOchaby

Napisano 07 sierpień 2009 - 19:42

Patrząc na ilość postów to chyba ja powinienem być modem, ba nawet adminem :D

Forum umarło już jakiś czas temu, ciekawi mnie, czy uda mu się "zmartwychwstać", zwłaszcza, że od tego roku znów będę tutaj aktywny.
0

#50 Użytkownik nie jest zalogowany   pbnan 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1465
  • Rejestracja 25 lis 06
  • MiejscowośćOsiek almost City :)

Napisano 07 sierpień 2009 - 20:14

Razem z moderatorami doszliśmy do porozumienia ws. hierarchii for, wysłałem już listę Smart Moverowi, tutaj ją i Wam zamieszczam:

Cytat

Zamiana nazwy Początkujący webmaster na (x)HTML, CSS i trudne początki
Nazwa była myląca ? początkujący w PHP powinni tutaj kierować swoje tematy, jednak oni zamieszczają je w PHP i bazy danych; ponadto wątki związane z CSS wlatują do Forum ogólne, czego, wg mnie, nie powinny robić.

Zmiana nazwy Javascript, XML, DOM, AJAX na Javascript, XML, Ajax
DOM już jest w JS, a Ajax jest poprawną nazwą z punktu ortograficznego ? gdzieś o tym czytałem.

(1) Zmiana nazwy Python, Ruby, Perl na RIA, Python, Ruby, Perl
Tak, żeby pasowały tutaj również Coldfusion, Flex, AIR, Silverlight. Liczę na to, że thid zdoła wymyślić jakąś bardziej odpowiednią nazwę.
Zmiana nazwy spowodowana obecnością ww. technologii w Tutorialach, artykułach ? żeby było w miarę zwierciadlanie.
UWAGA: niżej do tego powrócę.

Zmiana nazwy CMS-y, fora na CMS-y, systemy for internetowych
Drobna zmiana kosmetyczna.

Zmiana nazwy Humor na Hydepark
Aby można było tam poprowadzić również luźne pogawędki, np. "Jaki jest twój ulubiony napój?", które niekoniecznie są śmieszne.

W Tutorialach, artykułach: połączyć Python, Ruby, Perl, Coldfusion z RIA, AIR, Flex, Silverlight na wzór (1)
Uważam, że takie rozdrobnienie, jakie występuje w tej chwili, nie jest w ogóle potrzebne.

Do nazwy każdego subforum w Tutorialach, artykułach dodać tag na wzór tagów w nazwach tematów, na przykład [ a ]
Skoro w większości subfor w Tutorialach, artykułach występują fora, które już istnieją (mamy na przykład dwa fora PHP, bazy danych). Przez to w wynikach dla akcji "Zobacz nowe posty" nie można rozróżnić, czy temat jest artykułem/tutorialem, czy nie.

Usunąć rozdrobnienie z subsubforów w CMS-ach, systemach for internetowych (używam już zaproponowanej przeze mnie nazwy :) )
Wg mnie działanie to powinno wyglądać tak: z każdego subsubforum (Instalacja, Konfigurowanie/Użytkowanie, Modyfikacja/Spolszczenia, Skin/Style) należy przenieść posty do forum nadrzędnego (czyli patrząc od głównego korzenia: subforum). Między innymi dlatego, że nieraz sama instalacja CMS-a mogła się wiązać z jego skonfigurowaniem, a użytkowanie z instalacją modyfikacji.

GCS/GM d++(-) s+++:+>++ a--- C++++ UL+++ P! L+++ E---@ W+++ N o? K- w>+ O? M->+ V? PS+ PE+(-) Y? PGP+ t 5? X+ R+ tv--(+) b++ Dl+ D G e-- h! r !y+
0

#51 Użytkownik nie jest zalogowany   Elektryk 

• User pod napięciem
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Moderator
  • Postów 1312
  • Rejestracja 09 cze 06
  • MiejscowośćŚwiętochłowice

Napisano 07 sierpień 2009 - 21:06

Dobra robota. Mi ta lista zmian w pełni odpowiada.
Dołączona grafika
0

#52 Użytkownik nie jest zalogowany   pbnan 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1465
  • Rejestracja 25 lis 06

Napisano 07 sierpień 2009 - 21:28

Dobra robota będzie, jak te zmiany nastąpią.

W najbliższym czasie może uda nam się przedstawić poprawiony regulamin.
GCS/GM d++(-) s+++:+>++ a--- C++++ UL+++ P! L+++ E---@ W+++ N o? K- w>+ O? M->+ V? PS+ PE+(-) Y? PGP+ t 5? X+ R+ tv--(+) b++ Dl+ D G e-- h! r !y+
0

#53 Użytkownik nie jest zalogowany   griwes 

• Netherilski Arkanista
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Moderator
  • Postów 1747
  • Rejestracja 11 lip 06

Napisano 07 sierpień 2009 - 22:20

O, Włodzio ;)

Ciebie nie brałem pod uwagę, bo nieaktywny byłeś ;) Włodzio też na moda! ;)

@pbnan: też myślałem nad updatem regulaminu. Chce ci się to zrobić czy mam się pobawić, a może razem, punkt po punkcie to zmodernizujemy?

//jutro się za to wezmę
//~pb

0

#54 Użytkownik nie jest zalogowany   Elektryk 

• User pod napięciem
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Moderator
  • Postów 1312
  • Rejestracja 09 cze 06
  • MiejscowośćŚwiętochłowice

Napisano 08 sierpień 2009 - 14:10

Wyświetl postUżytkownik kazaa9 dnia 2009-08-7, 10:54 napisał

thid, po prostu Ty mi się najbardziej rzucasz w oczy.

Pewnie, że się rzucał w oczy skoro miał taki avatar jaki miał jeszcze do niedawna :D
Dołączona grafika
0

#55 Użytkownik nie jest zalogowany   Thid 

• Saint Inquisition
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Administrator
  • Postów 2243
  • Rejestracja 22 maj 06

Napisano 08 sierpień 2009 - 14:38

lol to byl dopiero dziwny argument
Dołączona grafika
Twórcy php ciagna wzorce z szerokiej gamy języków od pascala, przez jave i brainfucka, po tradycyjny chinski.
django the web framework for ponies with magical powers
watashi no teki , watashi wa osoreru hitsuyō wa nai ...shikashi , Kami wa watashi no yūjin tachi kara watashi wo mamoru
1

#56 Użytkownik nie jest zalogowany   kazaa9 

• Bywalec
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 117
  • Rejestracja 16 lip 07
  • MiejscowośćWędzina

Napisano 08 sierpień 2009 - 15:14

Zmiany w układzie for nie są duże, ale rozsądne. Popieram ten pomysł.

Czy planowane jest nieco zaostrzenie kar, tak jak to wcześniej pisałem?

//Elektryk91 - brawo.
0

#57 Użytkownik nie jest zalogowany   griwes 

• Netherilski Arkanista
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Moderator
  • Postów 1747
  • Rejestracja 11 lip 06

Napisano 08 sierpień 2009 - 16:30

Spokojnie, wkrótce update regulaminu powinien zostać wymyślony ;)
0

#58 Użytkownik nie jest zalogowany   Kukis 

• Tech economist. (specialty banking)
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1898
  • Rejestracja 29 wrz 06
  • MiejscowośćToruń

Napisano 08 sierpień 2009 - 17:15

Tworzenie regulaminu będzie publicznie czy po kryjomu?
Darmowy Katalog Firm - akceptujemy wyłącznie strony firmowe
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dodaj swoją stronę do katalogów KatalogGD.pl i gKatalog.pl
0

#59 Użytkownik nie jest zalogowany   pbnan 

• Weteran
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1465
  • Rejestracja 25 lis 06

Napisano 08 sierpień 2009 - 17:57

Po cichutku, po kryjomu, wyskoczyła piłka z domu. Się zobaczy, jak będzie ;-)
0

• (3 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych