www.WebTips.pl: Python czy Ruby? - www.WebTips.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

Python czy Ruby?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Slash3r 

• Junior
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 33
  • Rejestracja 28 gru 06

Napisano 27 marzec 2009 - 22:07

Witam. Zainteresowałem się językiem Ruby oraz Python, ale sam za bardzo nie wiem, który jest bardziej przyszłościowy. Chcę pisać proste skrypty, programy, GUI, web oraz aplikacje sieciowe (wysyłanie plików w sieci LAN etc). Który język będzie lepszy?Z tego co wiem chyba Ruby/Rails jest bardziej nastawiony do tworzenia www niż do pisania zwykłych aplikacji, a python prawie do wszystkiego. Ale mogę się mylić, więc proszę od razu nie rzucać mięsem:). Z góry dziękuję za porady.
0

Strona 1 z 1

Odpowiedzi do tego tematu

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   pagenoare 

• Python <3
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1663
  • Rejestracja 28 lip 06
  • MiejscowośćToruń

Napisano 27 marzec 2009 - 23:07

Ruby, tak jak Python służy do wszystkiego. Co nie znaczy, że do wszystkiego powinno się jego używać, ale nie ważne. Rails to framework do tworzenia aplikacji internetowych, napisany w Ruby. W Pythonie masz inne frameworki: django, pylons, web2py etc.

Kwestia gustu który język wybierzesz, mnie bardziej przypasował Python, a np takiemu muskowi Ruby. Wybór należy do Ciebie - polecam popisać w obu przez chwilę.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Thid 

• Saint Inquisition
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Administrator
  • Postów 2243
  • Rejestracja 22 maj 06

Napisano 28 marzec 2009 - 00:46

ja mam same nieprzyjemne wspomnienia w kwestii ruby <.< wiecej zabawy niz z takim pythonem, skladnia tez jakos nie powala. Ogolnie ruby to takie cos dla masochistow a to cale zachwalane gem ostatnio mi sie wywalilo i musialem na google szukac sposobow zeby to naprawic oO w pythonie przynajmniej nic samo z siebie sie nie wywala <.<
Dołączona grafika
Twórcy php ciagna wzorce z szerokiej gamy języków od pascala, przez jave i brainfucka, po tradycyjny chinski.
django the web framework for ponies with magical powers
watashi no teki , watashi wa osoreru hitsuyō wa nai ...shikashi , Kami wa watashi no yūjin tachi kara watashi wo mamoru
2

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   musk 

• random user | ID = user306
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 984
  • Rejestracja 22 lut 06
  • MiejscowośćŁęki k/Oświęcimia

Napisano 29 marzec 2009 - 15:13

Wybór pomiędzy Pythonem, a Ruby jest dość... hmm... subiektywny :). Dlaczego ja wybrałem Ruby? Właściwie dlatego, że trafiłem na niego wcześniej, bardziej mi się spodobał i zaciekawił :>. Nie miałem także czasu, aby poznać Pythona (mam nadzieję że odpracuję to w wakacje ;)). A po części nie ma to znaczenia, bo nie miałem żadnego zlecenia, które wykonywałem w Ruby lub Railsach, więc cała moja przygoda zamknęła się na 127.0.0.1 ;>.

Najprostszy sposób na wybór pomiędzy tymi technologiami to spróbować każdej z nich i przekonać się, jak to jest naprawdę ;). Mógłbyś przeczytać 1000 opinii, a i tak nie będziesz wiedział "co lepsze", dopóki sam nie spróbujesz ;).

Kiedyś był fajny art. Ten konkretnie: http://blog.zabiello...bor-technologii i ten blog w ogóle fajny jest.

Ale to już raczej stary art ;> W dodatku jeśli o mnie chodzi, to nie jestem na bieżąco, więc nie mam tak dużo do gadania. Mam nadzieję, że ta sytuacja nie będzie trwała wiecznie i wrócę do aktywniejszego działania w świecie webaplikacji, kiedyś.

Peace and Love,
musk.
"Kiedy trzymasz gorącą patelnię - sekunda jest godziną, lecz gdy trzymasz gorącą dziewczynę - godzina jest sekundą."
0

Strona 1 z 1

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych